maanantai 28. maaliskuuta 2011

Ennakkoluulot(on)

Vammaisurheilun kentillä puhutaan esteettömyydestä. Urheilemaan pitää päästä. Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry on mukana viemässä esteettömyyttä eteenpäin. Viime vuoden aikana kartoitettiin käyttäjien kokemuksia sisäliikuntatilojen esteettömyydestä ja tämän vuoden aikana arkkitehti Kilpelä Kynnys ry:stä painii Sisäliikuntatilojen esteettömyys -oppaan kanssa.
Mutta kun esteettömyys ei ole vain kynnyksiä, portaita, valaistusta, oppaita, kaikuja ja moniaistista ympäristöä. Se on myös asenteita. Miten usein törmääkään negatiivisiin asenteisiin, jotka johtuvat ennakkoluuloista ja tietämättömyydestä? VAU:n toiminnassa on mukana satoja vapaaehtoisia, jotka haluavat olla mukana liikunnassa ja urheilussa, luoda mahdollisuuksia muille - vaikka joutuvatkin usein perustelemaan valintaansa. Itselleni urheilu on tuonut unohtumattomia elämyksiä, karvaita tappiota, kyyneleitä, voittoja ja ystäviä, joiden kanssa kokemiani hetkiä en vaihtaisi pois.
Kaikki eivät pääse mukaan. Joillakin on edessä portaita. Toisilla ei ole varaa. Kolmas käännytetään pois muuten vain. Ovien avaaminen ei kuitenkaan ole vaikeaa. Kokeile vaikka ensi kerralla. Vaikka silloin kun saat itsesi kiinni ennakkoluulosta. Minä ainakin kokeilen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti